Skip to main content

© Γραφείο Ασθενών ΕΟΕ. All rights reserved.
Κατασκευή Ιστοσελίδας - Φιλοξενία Ιστοσελίδας Dazzlink

ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ;

Η συστροφή του όρχεως είναι μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180ο. Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως. Άρα, η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί τις πρώτες 6 ώρες. Πιο συχνά συμβαίνει στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ;

Στα αγόρια, στα οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν φυσιολογικά στο όσχεο με τη γέννηση (κρυψορχία), συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο τραυματισμός στη βουβωνική χώρα, στο όσχεο, καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα. Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζεται η αιτία (ιδιοπαθής).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν αιφνίδια και τα πιο συχνά είναι:

  • Πολύ δυνατός πόνος στον όρχι, που ξεκινάει ξαφνικά, και, αν ο ασθενής κοιμάται, τον ξυπνάει.
  • Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα.
  • Ναυτία ή και έμετος.
  • Ερυθρότητα του οσχέου.
  • Διόγκωση του οσχέου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί ο ασθενής, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ύστερα από κάποιες ώρες και αυτό είναι κακό σημάδι νέκρωσης του όρχεως.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Συνήθως, το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση από τον γιατρό είναι αρκετά, για να θέσουν επαρκώς τη διάγνωση. Το πρόβλημα, πάντα, είναι να διαχωρίσουμε την οξεία φλεγμονή του όρχεως και της επιδιδυμίδας (οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα), που έχουν παρόμοια συμπτώματα, από τη συστροφή. Το έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) στο όσχεο είναι μία εξέταση που συνήθως μπορεί να επιβεβαιώσει τη διακοπή της αιμάτωσης του οσχέου και να αποκλείσει κάποια φλεγμονή. Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση, επιβάλλεται να γίνει χειρουργική διερεύνηση του όρχεως, ώστε να αποκατασταθεί τυχόν συστροφή.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που έχουν κάποια κοινά συμπτώματα με τη συστροφή του όρχεως, όπως:

  • Οξεία επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα
  • Τραυματισμός στο όσχεο
  • Περισφιγμένη βουβωνοκήλη
  • Κολικός νεφρού με αντανακλαστικό πόνο στον όρχι
  • Όγκοι του όρχεως

Για οποιονδήποτε ξαφνικό πόνο στον όρχι θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον Ουρολόγο σας, και αυτός θα διαπιστώσει αν πρόκειται για άλλη πάθηση ή συστροφή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Απαιτείται επείγουσα χειρουργική ανάταξη της συστροφής όρχεως. Διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, και, αν είναι βιώσιμος, καθηλώνεται με ένα ράμμα στο όσχεο, ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου συστροφή του. Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις μπορεί να έχει νεκρωθεί, και ο γιατρός να χρειαστεί να τον αφαιρέσει. Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5 με 6 ώρες, τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ καλά, ενώ αντίθετα, μετά το πέρας 12 -18 ωρών, ο όρχις νεκρώνεται και αφαιρείται. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η βιωσιμότητα του όρχεως εκτιμάται από τον Ουρολόγο στο χειρουργείο.